Onze visie

Functionerings- en beoordelingsgesprekken worden vaak als nutteloos en negatief ervaren. Om daar verandering in te brengen, biedt WorQQ je een handig instrument, dat prestaties en ervaringen inzichtelijk maakt. Zodat je samen kunt groeien: als medewerker en als organisatie.

DE UITDAGING:

Behoud je medewerker

Een grote uitdaging voor mkb’ers ligt in het behouden van medewerkers, blijkt uit onderzoek. De Exact MKB barometer en de Interpolis MKB bedrijvenmonitor laten zien dat bedrijven moeite hebben om hun medewerkers gemotiveerd te houden en een band met hen op te bouwen. Tegelijkertijd hebben leidinggevenden weinig inzicht in de prestaties en voortgang, onder meer doordat mensen vaker thuiswerken. Functioneringsgesprekken, die juist zouden moeten helpen om een beeld van te krijgen van prestaties, ontwikkeling én plezier, worden vaak als nutteloos en negatief ervaren. Zowel door de werknemer als de werkgever.
HET PROBLEEM:

Ongemakkelijke gesprekken

Arko Veefkind, oprichter van WorQQ, leidde diverse mkb-bedrijven en werkt de laatste twintig jaar als organisatieadviseur. Al die jaren zag hij veel ongemak rond de beoordelingscyclus. ‘Niemand zit op één jaarlijks functioneringsgesprek te wachten’, vertelt hij. ‘Sommige medewerkers hebben tussendoor bijna geen contact met de leidinggevende, en die moet dan 1 keer per jaar een beoordeling geven. Ook de manager voelt zich er niet prettig bij. Bovendien heeft hij of zij vaak geen goed instrument. Het blijkt lastig om een beoordeling concreet te maken en de medewerker echt tot bloei te brengen.’ Zo kwam Arko op het idee voor een heel nieuw, leuk en makkelijk instrument dat hierbij helpt.

DE OPLOSSING:

Eigenaarschap & betrokkenheid

Met WorQQ stelt de medewerker persoonlijke doelen op, in overleg met de leidinggevende. De doelen sluiten natuurlijk aan bij de bedrijfsdoelen en de functie, maar zijn niet van boven opgelegd. Je geeft de medewerker eigenaarschap doordat hij of zij in de WorQQ-app zelf de voortgang op de doelen beoordeelt. Wekelijks, maandelijks, of hoe vaak je nodig vindt. Bovendien gaat het niet alleen om de harde cijfers, maar juist ook om de menselijke kant: de medewerker kan ook aangeven hoe hij zich voelt of hoe tevreden hij is. De manager kan daar makkelijker op inhaken en krijgt meer grip op wat er gebeurt. Zo stimuleert WorQQ de interactie. Het zorgt ervoor dat de medewerker zich gehoord voelt. De medewerker is meer betrokken bij de organisatie en kan bloeien op zijn werkplek.

De 5 voordelen van WorQQ

Aan het eind van de dag geef ik altijd even een score aan mijn gevoel. En per week vul ik in welke taken ik heb afgerond voor mijn bedrijf. Heel simpel, maar het geeft me een gevoel van trots en betrokkenheid. Mijn manager schiet me vaak even aan als haar iets opvalt. En een compliment of een belangstellende vraag doet altijd goed.

Raoul, administratief medewerker (38)